До інтерпретації етруського напису з Риму (REE 47/29) - Янко, А.Л. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2015)
У статті здійснена спроба тлумачення етруського напису, знайденого у Римі у районі церкви Сант Омобоно під час розкопок храму Фортуни і Матер Матути другої чверті VI ст. до н. е. Критичний аналіз результатів передуючих досліджень змушує відкинути інтерпретації попередників. Автор доходить висновку, що пластинка у формі лева з написом (REE 47/29) була посвятою до храму від нащадка сирійських різьбярів по слоновій кістці, що асимілювалися у Римі за правління царів етруського походження. В статье предпринята попытка толкования этрусской надписи, обнаруженной в Риме в районе церкви Сант Омобоно при раскопках храма Фортуны и Матер Матуты второй четверти VI в. до н. э. Критический анализ результа-тов предыдущих исследований заставляет отбросить интерпретации пред-шественников. Автор приходит к выводу, что пластинка в форме льва с над-писью (REE 47/29) была посвящением в храм от потомка сирийских резчиков по слоновой кости, ассимилировавшихся в Риме при правлении царей этрусского происхождения. It is a new attempt to interpret an Etruscan inscription, found in Rome near the Saint’Omobono Church, during excavations of the temples of Fortuna and Mater Matuta, dated back to the second quarter of the sixth century BCE. Critical analysis of the previous studies makes to reject the interpretations of forerunners. The author comes to conclusion that the plate in form of a lion with inscription (REE 47/29) was a dedication for the temple from a descendant of Syrian ivory cutters who had assimilated in Rome under the reign of kings of Etruscan origin.
Keywords: етруски; етруська мова; Стародавній Рим; этруски; этрусский язык; Древний Рим; Etruscan; Etruscan language; Ancient Rome