Управління мотивацією персоналу в організації - Білоус, Вікторія Вікторівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Актуальність теми полягає у вдосконаленні системи управління мотивацією персоналу, що обумовлено необхідністю адаптації до сучасних вимог розвитку. Для організацій важливо враховувати зростаючу потребу в кваліфікованих і компетентних спеціалістах, а також посилення ролі людського фактора як ключового елемента підвищення ефективності діяльності та впровадження інновацій. Метою данної кваліфікаційної роботи є теоретичне та методичне дослідження проблем мотивації співробітників в банківських установах, зокрема в АТ КБ «ПриватБанк», а також розробка практичних рекомендацій, спрямованих на формування ефективної мотиваційної політики персоналу комерційного банку. Об’єктом дослідження є система управління мотивацією персоналу АТ КБ «ПриватБанк». Предметом дослідження є теоретичні основи та практичні засади управління системою мотивацією персоналу в організації.
Managing staff motivation in an organization
Керівник кваліфікаційної роботи: Кононенко Яна Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; управління системою мотивацією персоналу; management of the personnel motivation system; персонал; personnel; менеджмент персоналу; personnel management; мотиваційна політика організації; motivational policy of the organization