Політичні взаємовідносини між Римською імперією та сасанідським Іраном у III ст. н. е. - Строй, Олександр Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
Дипломна робота присвячена дослідженню римсько-іранських взаємовідносин у III ст. У дослідженні було піднято питання військових зіткнень та дипломатичних контактів Риму та Іраншахру, їх відображення у імперській пропаганді обох сторін, вплив на хід та характер римсько-іранського протистояння порубіжних країн та народів тощо. На основі аналізу широкої джерельної бази та новітніх наукових досліджень була зроблена спроба реконструювати зовнішньополітичні концепції обох сторін, прослідкувати процес їх реалізації, визначити фактори, які тим чи іншим чином впливали на їх подальший розвиток. Виконання поставлених завдань дозволило продемонструвати еволюцію геополітичної картини Передньої Азії на рубежі античності та середньовіччя.

The thesis is devoted to the study of the Roman-Iranian relationship in 3rd century CE. The questions of military clashes and diplomatic contacts between Rome and Īrānshahr, their display in imperial propaganda of both sides, influence of the border states and peoples on the course and character of the Roman-Iranian confrontation were affected in this research. I tried to reconstruct foreign policy concepts of both sides, track the process of their implementation, and identify factors that influenced on their further development using the large source base and the latest scientific researches. Evolution of the geopolitical picture of Near East at the turn of antiquity and the middle ages was demonstrated in this thesis.
Керівник: Сергєєв Іван Павлович, доктор історичних наук, професор кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Римсько-сасанідські відносини у 224–233 рр.; Перська гегемонія у Передній Азії в 233–260 рр.; Римська імперія; сасанідський Іран; Передня Азія; Іран