Теоретична та прикладна механіка. Деталі машин : методичні вказівки до виконання лабораторних робіт для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня денної та заочної форм здобуття освіти за спеціальностями 015 «Професійна освіта (Машинобудування)», 015 «Професійна освіта (Транспорт)» [Електронний ресурс] - Малініна, Юлія Володимирівна; Malinina, Yuliia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Методичні вказівки призначені для студентів спеціальностей, які вивчають дисципліну «Теоретична і прикладна механіка. Деталі машин». Методичні вказівки містять комплекс лабораторних матеріалів, що охоплюють основні теми навчальної дисципліни, зокрема конструкції механічних передач, редукторів, підшипників кочення, а також принципи побудови кінематичних схем. Видання спрямоване на формування професійних компетентностей, розвиток інженерного мислення та практичних навичок, необхідних у галузях машинобудування та транспорту. Вказівки визначають мету, завдання для самопідготовки, покроковий порядок виконання, приклади розрахунків, графічні матеріали та контрольні запитання для перевірки засвоєного матеріалу лабораторних робіт. Матеріал відповідає вимогам освітньо-професійних програм та робочої програми дисципліни, може бути використаний як у межах аудиторної роботи, так і для самостійного вивчення.

Methodical Guidelines are intended for students of specialties studying the subjects “Theoretical and Applied Mechanics. Machine Parts”. The guidelines contain a comprehensive set of laboratory materials covering the main topics of the academic discipline, including the design of mechanical transmissions, gearboxes, rolling bearings, as well as the principles of constructing kinematic diagrams. The publication is aimed at developing professional competencies, fostering engineering thinking, and enhancing practical skills required in the fields of mechanical engineering and transport. The guidelines define the objectives, self-preparation tasks, step-by-step procedures, calculation examples, graphical materials, and control questions for assessing the knowledge gained from the laboratory work. The material complies with the requirements of educational and professional programs and the course syllabus. It can be used both during in-class work and for independent study.
Theoretical and applied mechanics. Machine parts : methodological instructions for performing laboratory work for students of the first (bachelor's) level of higher education of full-time and part-time forms of education in the specialties 015 "Professional education (Mechanical engineering)", 015 "Professional education (Transport)" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: TECHNOLOGY::Engineering mechanics; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; вал; shaft; деталі машин; machine parts; довідковий матеріал; reference material; з'єднання (різьбові, шпонкові, шліцьові); joints (threaded, keyed, splined); коефіцієнт корисної дії; mechanical efficiency; конічна передача; bevel gear transmission; механічна передача; mechanical transmission; навантаження; load; напруження; stress; пасова передача; belt drive; підшипник; bearing; привід машин; machine drive; редуктор; gearbox / speed reducer; розрахунок на міцність; strength calculation; сили зачеплення; contact forces; циліндрична передача; cylindrical gear transmission; черв’ячна передача; worm gear transmission