Розробка та дослідження програмних методів протидії спотворенню даних у системах зберігання хмарних обчислень - Яшин, Андрій Петрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Мета роботи полягає у створенні програмного рішення, здатного захищати дані від несанкціонованого доступу та забезпечувати їх цілісність через шифрування та цифрові підписи. Використані методи дослідження включають аналітичний огляд сучасних кіберзагроз, розробка програмного рішення та його тестування з використанням криптографічних бібліотек та інструментів захисту даних. Основним результатом стало розроблення програмного рішення та проведення його тестування з використанням криптографічних бібліотек та інструментів захисту даних, на підставі дослідження програмних методів протидії спотворенню даних у системах зберігання хмарних обчислень, з точки зору аналітичного огляду сучасних кіберзагроз. Дані методи можуть бути використані у банківській сфері, системах здоров'я та інших областях, де важливий захист інформації. Рекомендації щодо використання включають інтеграцію розробленого рішення в існуючі хмарні платформи. Значущість роботи підкреслюється її актуальністю у контексті зростаючих загроз кібербезпеці. Можливі напрямки подальших досліджень включають розширення функціональності системи, зокрема, розробка механізмів штучного інтелекту для прогнозування та запобігання кібератак.

The aim of the work is to develop a software solution capable of protecting data from unauthorized access and ensuring its integrity through encryption and digital signatures. The research methods used include an analytical review of contemporary cyber threats, the development of the software solution, and its testing using cryptographic libraries and data protection tools. The main outcome of this project was the development and testing of the software solution utilizing cryptographic libraries and data protection tools, based on the study of software methods to counteract data corruption in cloud storage systems, from the perspective of an analytical review of modern cyber threats. These methods can be employed in the banking sector, health systems, and other areas where information protection is critical. Recommendations for use include the integration of the developed solution into existing cloud platforms. The significance of the work is underlined by its relevance in the context of increasing cybersecurity threats. Potential directions for further research include the expansion of the system’s functionality, particularly the development of artificial intelligence mechanisms for predicting and preventing cyberattacks.
Керівник роботи: Громико І. О., кандидат технічних наук, доцент доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; цифровий підпис; кібербезпека; хмарні обчислення; шифрування даних; криптографія; захист інформації; аутентифікація; cloud computing; data encryption; digital signature; cybersecurity; cryptography; information protection; authentication