Відомі жінки в історіософській ліриці Л. Костенко - Мариняк, Р.С. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2014)
У статті розглянуто ряд поезій Л. Костенко, в основі яких лежить історіософське переосмислення біографій жінок, діяльність яких свого часу стала об’єктом переосмислення як у фольклорних текстах, так і в літописах, поважних історичних розвідках, художніх творах. Мова йде про Марусю Богуславку, Гориславу-Рогніду, Наталію Розумовську, Жанну Д’Арк. Ці культурологічні портрети поглиблюють уявлення читача про філософські шукання поетеси, характер вилучення з історичного простору тих чи інших особистостей, наділення їх рисами виняткових героїнь тощо. Дослідження має винятково оглядовий характер і спонукає читача до глибшого герменевтичного аналізу поетичних рядків Л. Костенко, до відстеження в них етичної домінанти, притаманної творчості поетеси, – безмежної любові до свого народу, служіння йому всіма можливими способами. В статье рассмотрены поэзии Л. Костенко, в основе которых лежит историософское переосмысление биографий женщин, деятельность которых в свое время стала объектом переосмысления как в фольклорных текстах, так и в летописях, серьезных исторических исследованиях, художественных произведениях. Речь идет о Марусе Богуславке, Гориславе-Рогнеде, Наталье Разумовской, Жанне Д’Арк. Эти культурологические портреты расширяют представление читателя о философских исканиях поэтессы, о принципе выбора исторических героинь, наделения их чертами исключительных личностей и т. п. Работа имеет исключительно описательный характер и побуждает читателя к более глубокому герменевтическому анализу лирики Л. Костенко, к поиску в ее поэзиях этической доминанты, черты индивидуального стиля поэтессы, а именно, безграничной любви к своему народу и верного служения ему всеми возможными способами. The paper deals with L. Kostenko’s poetries, which most properties come from such sources as historiosophycal reflection of life histories of women. The activity of these women became an object of reflection in folk literature, historical research papers and literary read. The women in question are Marusya Boguslavka, Goryslava-Rogneda, Natalya Rozumovska, Jeanne d’Arc. These culturological character studies deepen reader’s knowledge of spiritual quest of the author, the principles of eliminating somebody or other from the historical field, giving them outstanding streaks. The paper is an overview and involves the reader to a deeper hermeneutical analysis of L. Kostenko’s poetry and looking for ethic leitmotiv of poetry, her individual style assuming boundless love to own nation, serving Motherland for dear life.
Keywords: історіософія; лірична медитація; поетика; художня інтерпретація; историософия; лирическая медитация; поэтика; художественная интерпретация; historiosophy; lyrical meditation; poetics; artistic interpretation