Ростові та біохімічні показники газонної травосуміші за штучної бактеризації і присутності важких металів у ґрунті - Жадан, Марія Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Вивчали вплив важких металів на чисельність окремих видів ґрунтових бактерій, їх колонізувальні властивості та роль у розвитку рослин газонної травосуміші. У роботі використовували ґрунтові бактерії Azotobacter sp., Azospirillum brasilense, Pseudomonas putida і Bacillus cereus; та насіння газонної трави (у складі костриця червона, райграс пасовищний багаторічний, костриця очеретяна, райграс однорічний). Визначали число КУО/мл бактерій за умов додавання сульфату свинцю або сульфату цинку до поживного середовища. Також оцінювали схожість насіння, масу рослин і вміст цукрів у листках тритижневих рослин. Встановлено, що важкі метали негативно впливали на розвиток бактерій, зниження чисельності яких відбувалося переважно вже протягом першої доби культивування. Найбільш чутливими до дії важких металів виявилися бактерії Azospirillum brasilense. В цілому, важкі метали знижували адгезивні властивості бактерій та менш суттєво впливали на розвиток бактерій у ризоплані рослин газонної травосуміші. Збільшення маси тритижневих рослин та вмісту цукрів у листках за бактеризації та присутності важких металів можна розцінювати як адаптивні прояви.

The effect of heavy metals on the number of individual species of soil bacteria, their colonization properties and role in the development of plants in a lawn grass mixture was studied. The work used soil bacteria Azotobacter sp., Azospirillum brasilense, Pseudomonas putida and Bacillus cereus; and lawn grass seeds (including red fescue, perennial pasture ryegrass, reed fescue, annual ryegrass). The number of CFU/ml of bacteria was determined under the conditions of adding lead sulfate or zinc sulfate to the nutrient medium. Seed germination, plant weight and sugar content in the leaves of three-week-old plants were also assessed. It was found that heavy metals negatively affected the development of bacteria, the decrease in their number occurred mainly during the first day of cultivation. The most sensitive to the action of heavy metals were Azospirillum brasilense bacteria. In general, heavy metals reduced the adhesive properties of bacteria and had a less significant effect on the development of bacteria in the rhizoplane of lawn grass mixture plants. The increase in the mass of three-week- old plants and the content of sugars in leaves under bacterization and the presence of heavy metals can be regarded as adaptive manifestations.
Науковий керівник: Віннікова Ольга Іванівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри фізіології та біохімії рослин і мікроорганізмів
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Organism biology::Plant physiology; ґрунтові бактерії; дикорослі злаки; колонізація коренів; вміст цукрів у листках; soil bacteria; wild cereals; root colonization; sugar content in leaves