Міра обертання радіовипромінювання пульсарів у декаметровому діапазоні - Шевцова, Аліса Ігорівна; Shevtsova, A.I. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2021)
Дисертація присвячена дослідженню швидких змін міри обертання радіовипромінювання найближчих до Землі пульсарів на коротких часових масштабах у декаметровому діапазоні. В дисертації запропоновано оригінальний підхід, в якому параметри середовища поширення є динамічно змінними в часових масштабах одного імпульсу. Такий підхід дозволяє оцінювати швидкі процеси у верхніх шарах магнітосфери пульсара та пульсарному вітрі. Саме в цих ділянках міра обертання, як параметр, що описує концентрацію електронів та паралельну до лінії зору індукцію магнітного поля, може змінюватися в залежності від фази індивідуального імпульсу. Параметри середовища поширення радіохвиль, розташованого далі від пульсара, є стабільними на таких часових масштабах і не можуть змінюватися так швидко.

The dissertation is devoted to the study of rapid changes in the rotation measure of radio radiation of pulsars closest to the Earth on short time scales in the decameter range. The dissertation proposes an original approach in which the parameters of the propagation medium are dynamically variable in the time scale of one pulse. This approach allows to analize the rapid processes in the upper layers of the magnetosphere of the pulsar and the pulsar wind. It is in these areas that the rotation measure, as a parameter describing the electron concentration and the magnetic field induction parallel to the line of sight, can vary depending on the phase of the individual pulse. The parameters of the radio propagation medium located further from the pulsar are stable at such time scales and cannot change so quickly.
Rotation measure of pulsar radio emission at decameter range
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics::Astronomy and astrophysics; аномально інтенсивні імпульси; декаметрове випромінювання пульсара; магнітне поле; магнітосфера; міра обертання; плазма; поляризаційні характеристики; радіотелескоп; anomalously intense pulses; decameter pulsar radiation; magnetic field; magnetosphere; rotation measure; plasma; polarization characteristics; radio telescope