Розвиток пізнавальних інтересів учнів на уроках географії - Соловйова, Олена Костянтинівна; Solovyova, Olena (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою даного дослідження є теоретичне обґрунтувати та емпіричне дослідити педагогічні умови, методи та прийоми, що сприяють розвитку пізнавального інтересу учнів на уроках географії. Дослідження підтвердило, що рівень пізнавального інтересу учнів підвищується за умов застосування активних форм навчання, інтеграції сучасних технологій і диференційованого підходу до учнів різних вікових категорій. Таким чином, розвиток пізнавального інтересу в учнів середньої школи на уроках географії може бути досягнутий завдяки поєднанню сучасних методів навчання, практичної та дослідницької діяльності, інтеграції технологій та візуалізації. Важливу роль відіграє не тільки зміст матеріалу, а й спосіб його подання, з акцентом на активність і самостійність учнів. Предмет географії надає унікальну можливість не лише здобувати знання, а й розвивати здатність розуміти світові процеси, цінувати природу та усвідомлювати своє місце у світі.
Developing students' cognitive interests in geography lessons
Науковий керівник : Суптело Ольга Сергіївн, доктор філософії (Науки про Землю), доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; уроки географії; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; викладання географії; пізнавальні інтереси; geography lessons; teaching geography; cognitive interests