Цифровий капітал як інструмент (від)творення соціальної нерівності - Ламеко, Ігор Олегович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Магістерська робота присвячена аналізу цифрового капіталу як інтегруючого соціального феномену, що впливає на соціальну мобільність та відтворення соціальних нерівностей в умовах цифрової трансформації сучасного суспільства. Основна увага зосереджена на вивченні цифрових компетенцій студентів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, зокрема їхньої самооцінки, важливості цих компетенцій та впливу соціально-демографічних факторів, таких як стать, вік, рівень навчання та місце проживання. У роботі було розроблено авторську концепцію цифрового капіталу. У межах емпіричної частини виконано пілотне дослідження, в якому взяли участь 130 студентів різних спеціальностей і рівнів навчання. За допомогою кількісного аналізу встановлено наявність гендерних, вікових та освітніх відмінностей у рівнях цифрових компетенцій, а також вивчено роль штучного інтелекту в їхньому формуванні. Результати дослідження можуть бути використані для розробки освітніх програм і стратегій, спрямованих на підвищення рівня цифрового капіталу та подолання цифрової нерівності в Україні.

This master's thesis explores digital capital as an integrative social phenomenon influencing social mobility and the reproduction of social inequalities in the context of the digital transformation of contemporary society. The research focuses on the digital competencies of students at V. N. Karazin Kharkiv National University, examining their selfassessment, the perceived importance of these competencies, and the influence of sociodemographic factors such as gender, age, education level, and place of residence. The work developed the author's concept of digital capital. The empirical study includes a pilot survey involving 130 students from different academic fields and levels. Quantitative analysis reveals gender, age, and educational disparities in digital competencies and examines the role of artificial intelligence in shaping these competencies. The findings can inform educational programs and policies aimed at enhancing digital capital and reducing digital inequality in Ukraine.
Керівник : Мурадян Олена Сергіївна, кандидат соціологічних наук, доцент, декан соціологічного факультету
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Informatics, computer and systems science; цифровий капітал; цифрові компетенції; цифрова нерівність; соціальна мобільність; соціально-демографічні фактори; штучний інтелект; цифрова трансформація