Імітаційне моделювання динаміки популяційної системи бабака (Marmota bobak (Müller, 1776)) з урахуванням антропогенного впливу - Степаненко, Катерина Ростиславівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Створена IB модель може бути використання при плануванні заходів з реінтродукції бабака з урахуванням локальних умов, виявити оптимальну початкову чисельність та рекомендований рівень антропогенного впливу. 1. Пропонована модель є спрощеною, такою, що враховує тільки основний ресурс - трофічний та один з основних антропогенних чинників, що на цей ресурс впливає - випас худоби. Виживаність та чисельність популяції бабаків, за спрощеною моделлю, зумовлені співвідношенням темпів продукції і споживання фітомаси. 2. В процесі розвитку популяції бабака за умови різних сценаріїв подій, спричинених антропогенним впливом (випасом худоби), чисельність виходить на плато, рівень якого обумовлений продуктивністю ділянки. 3. Рівень випасу (частка вилучення фітомаси) за умови сталості решти показників (смертність через вік, хвороби, хижаків та браконьєрів) має бути таким, щоб не допустити накопичення сухого рослинного опаду і як наслідок, захаращення ділянки та зниження чисельності популяції до 0.
Науковий керівник: Атемасова Тетяна Андріївна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології та екології тварин
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Terrestrial, freshwater and marine ecology::Terrestrial ecology; Marmota bobak; бабак степовий; степові екосистеми; популяційне моделювання; індивідуально-орієнтована модель; антропогенний вплив