Психологічні аспекти адаптації та стресостійкості в умовах надзвичайних ситуацій - Шумейко, Тамара Вікторівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження: визначити психологічні особливості адаптації та стресостійкості особистості в умовах надзвичайних ситуацій. Об’єкт дослідження: поведінка особистості в умовах надзвичайних ситуацій. Предмет дослідження: психологічні механізми прояву адаптації та стресостійкості. Завдання дослідження: • Проаналізувати теоретичні підходи до психологічної адаптації та стресостійкості. • Визначити основні фактори, що впливають на ефективну адаптацію в умовах надзвичайних ситуацій. • Дослідити рівень стресостійкості та адаптивних навичок у підлітків і молоді. • Розробити рекомендації щодо підвищення психологічної стійкості та адаптаційних здібностей. Практична значущість дослідження: результати дослідження можуть бути використані для розробки ефективних програм психологічної підтримки та тренінгів, спрямованих на підвищення стресостійкості та адаптаційних навичок у кризових умовах.

Purpose of the study: to determine the psychological characteristics of adaptation and stress resistance of the individual in emergency situations. Object of the study: the behavior of the individual in emergency situations. Subject of the study: psychological mechanisms of adaptation and stress resistance manifestation. Research tasks: • To analyze theoretical approaches to psychological adaptation and stress resistance. • To identify the main factors influencing effective adaptation in emergency situations. • To investigate the level of stress resistance and adaptive skills in adolescents and youth. • To develop recommendations for enhancing psychological resilience and adaptive abilities. Practical significance of the study: the results of the research can be used to develop effective psychological support programs and training aimed at increasing stress resistance and adaptive skills in crisis conditions.
Керівник: Кислий Віталій Дмитрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; стресостійкість; психологічна адаптація; психічне здоров’я; резилієнтність; надзвичайні ситуації; stress resistance; psychological adaptation; mental health; resilience; emergency situations