Інститут Президента: становлення та форми реалізації - Ропотан, Дмитро Сергійович; Ropotan, Dmytro Serhiiovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У роботі досліджено інститут Президента як ключовий елемент системи державного управління. Проаналізовано історичні умови формування президентської влади та її генезис, розкрито сутність, функції та роль Президента у структурі публічної влади. Розглянуто особливості розвитку інституту Президента в демократичних країнах, зокрема у США та Франції, що дозволило виокремити різні моделі президентської та напівпрезидентської систем. Особливу увагу приділено місцю Президента в державотворчому процесі України та окреслено напрями вдосконалення механізмів реалізації його функцій у системі державного управління.
Institute of the President: formation and forms of implementation
Науковий керівник: Бульба Володимир Григорович, доктор наук з державного управління, професор кафедри права, національної безпеки та європейської інтеграції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences; ЗПУА-4-232; інститут Президента; державне управління; демократія; президентська влада; державотворення України