Удосконалення автоматизованої системи діагностики стану гідроагрегатів для підвищення рівня енергетичної безпеки ГЕС - Фогель, Максим Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
В ході експлуатації гідроагрегат періодично змінює режим роботи, отже, необхідний аналіз його надійності і безпеки. Внаслідок, стрімкості протікання фізичних процесів і роботи в режимах близьких до критичних, до ГА висуваються вимоги щодо оперативності управління. Стаціонарні системи моніторингу дозволяють контролювати роботу гідроагрегатів в безперервному режимі. Що дозволяє виявляти багато дефектів на ранніх стадіях. Але систем моніторингу обладнання, що забезпечують безперервний контроль параметрів, що вимірюються і порівняння їх величин з граничними значеннями, вже недостатньо. Важливо забезпечити інтерпретацію результатів вимірювань, вироблених системою моніторингу, тобто здійснити перехід до оцінки технічного стану обладнання. Саме за ці більш складні завдання і відповідають системи діагностики. В результаті иконання работи доведено необхідність застосування систем діагностики, проведено огляд існуючих систем діагностики гідрогенераторів. На підставі отриманих даних зроблено висновки про доцільність застосування систем діагностики в залежності від складності обладнання, а також обгрунтована обмеженість режимів роботи гідроагрегатів ГЕС.

During operation, the hydraulic unit periodically changes the operating mode, therefore, an analysis of its reliability and safety is required. Due to the rapidity of physical processes and operation in modes close to critical, requirements for the efficiency of control are imposed on the GA. Stationary monitoring systems allow monitoring the operation of hydraulic units in a continuous mode. This allows you to identify many defects in the early stages. But equipment monitoring systems that provide continuous monitoring of measured parameters and comparison of their values with threshold values are no longer enough. It is important to ensure the interpretation of the measurement results made by the monitoring system, that is, to make the transition to the assessment of the technical condition of the equipment. It is for these more complex tasks that diagnostic systems are responsible. As a result of the work, the need for the use of diagnostic systems was proved, a review of existing diagnostic systems for hydrogenerators was carried out. On the basis of the data obtained, conclusions were drawn about the advisability of using diagnostic systems depending on the complexity of the equipment, and also the limited operating modes of hydroelectric units of HPPs were substantiated.
Керівник: Бровко Костянтин Юрійович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; системи діагностики; місцевий нагрів; часткові розряди; вібровипробування; частота вібрацій; система моніторингу; діапазон вимірювання; експертна система; diagnostic systems; local heating; partial discharges; vibration testing; vibration frequency; monitoring system; measurement range; expert system