Роль хасидизму в формуванні ідентичності євреїв Центрально-Східної Європи - Пархоменко, Кирило Вікторович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дослідження присвячене вивченню динаміки впливу хасидів на формування ідентичності єврейського населення Центрально-Східної Європи. Насамперед у дослідженні акцентується увага на протистоянні хасидів з мітнагдімами та Гаскалою за вплив на євреїську громаду, через що змінювалися і хасиди. Також з основних аспектів була приділена увага до основ вчення хасидизму, так як це також вплинуло на єврейську ідентичність. У контексті дослідження хасидської громади був проведен аналіз причин появи хасидизму, впливу на це релігійной літератури, а також аналіз особистості основоположника хасидизму Бешта. Також були проведені паралелі хасидизму з західними європейськими релігійними тенденціями того часу.

The research is devoted to studying the dynamics of the influence of the Hasidim on the formation of identity. First of all, in the research attention is focused on the confrontation of the Hasidim with the Mitnagdim and the Haskalah for influence on the Jewish community, and on how, from these confrontations, the Hasidim changed. Also, among the main aspects, attention was paid to the foundations of the teaching of Hasidism and to how this influenced Jewish identity. In the context of the Hasidic community itself and its formation, an analysis was carried out of the reasons for the appearance of Hasidism, of the influence of religious literature on this, as well as an analysis of the founder of Hasidism, the Besht. Parallels were drawn between Hasidism and Western European religious tendencies of that time.
Науковий керівник: Єремєєв Павло Вікторович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Social anthropology/ethnography::Social anthropology; хасидизм; Hasidism; євреї; jews; єврейська ідентичність; Jewish identity; релігійний рух; religious movement; релігійні громади; religious communities; соціокультурна ідентичність; sociocultural identity