Системи контролю і діагностики обладнання та технологічних процесів електростанцій : навчально-методичний посібник для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня за спеціальністю 174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка» [Електронний ресурс] - Фурсова, Тетяна Миколаївна; Fursova, Tetiana (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Навчально-методичний посібник розроблено для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка». Посібник розглядає основні аспекти організації систем контролю і діагностики обладнання та технологічних процесів на електростанціях. Теми посібника охоплюють аналіз поточного стану генеруючих потужностей в Україні, основи технічної діагностики, методи вимірювання та контролю, елементи теорії надійності, а також питання відмов і пошкоджень обладнання теплових електростанцій. Особливу увагу приділено сучасним підходам до моніторингу та автоматизованого контролю технічного стану енергетичного обладнання, включно з прикладом атомної енергетики. Розглядаються також питання ресурсного управління, зокрема оцінювання залишкового ресурсу основного теплоенергетичного обладнання та методи його продовження на основі ультразвукових методів діагностики. Завершальна частина містить типову програму технічного діагностування. Навчально-методичний посібник сприяє формуванню у здобувачів вищої освіти системного бачення процесів технічного контролю, діагностики та прогнозування технічного стану обладнання, що є необхідним для забезпечення надійної та ефективної експлуатації енергетичних об’єктів.

The educational and methodological manual is designed for Master's level students in Specialty 174 "Automation, Computer-Integrated Technologies, and Robotics." The manual addresses the key aspects of organizing monitoring and diagnostic systems for equipment and technological processes at power plants. The topics covered include an analysis of the current state of generating capacities in Ukraine, fundamentals of technical diagnostics, measurement and control methods, elements of reliability theory, and issues related to equipment failures and damage at thermal power plants. Special attention is given to modern approaches to monitoring and automated control of the technical condition of power equipment, including examples from the nuclear energy sector. The manual also considers resource management issues, particularly the assessment of the residual life of main thermal power equipment and methods for its extension using ultrasonic diagnostic techniques. The final section presents a typical technical diagnostics program. This manual promotes the development of a systematic understanding among students of the processes of technical monitoring, diagnostics, and condition forecasting of equipment, which is essential for ensuring the reliable and efficient operation of energy facilities.
Control and diagnostics systems for equipment and technological processes of power plants : educational and methodological manual for master's degree students in specialty 174 "Automation, computer-integrated technologies and robotics" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; контроль; діагностика; моніторинг; системи управління; процеси; електростанція; енергетичне обладнання; control; diagnostics; monitoring; control systems; processes; power plant; energy equipment