Залежність ЯОРП-ефекту від розміру астероїда за результатами обробки даних DAMIT - Дюкова , Вікторія Ігорівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
В першому розділі були розглянуті основні відомості про ефект Ярковського та ефект ЯОРП, описано історію появи ефекту ЯОРП, та які вчені доклали зусиль для його виявлення. В другому розділі ми розглянули спостережні данні про ЯОРП ефект та зробили огляд на базу даних DAMIT. Третій розділ був присвячений практичній частині дипломної роботи. В четвертому розділі ми розглянули вплив ефекту ЯОРП можливих наслідків для динаміки астероїдів у сонячній системі. Проведене дослідження дозволило глибше зрозуміти ефект ЯОРП та його вплив на динаміку астероїдів. Виявлено, що цей ефект є ключовим фактором, який визначає обертальні та орбітальні параметри малих астероїдів. Завдяки використанню даних бази DAMIT, вдалося отримати важливі результати, які підтверджують теоретичні моделі та спостереження. Ефект ЯОРП має значний вплив на активність астероїдів, що може проявлятися у вигляді викидів пилу та інших матеріалів з поверхні. Це в свою чергу може призводити до змін у їхньому орбітальному русі, що має важливе значення для оцінки ризиків зіткнення з іншими космічними тілами, включаючи Землю. Подальші дослідження у цій сфері мають важливе значення для поглиблення наших знань про динаміку астероїдів та їхню еволюцію. Розуміння механізмів впливу теплових ефектів, таких як ЯОРП, дозволить не тільки краще прогнозувати поведінку астероїдів, але й розробляти ефективні стратегії для захисту Землі від потенційно небезпечних об'єктів.
Науковий керівник: Голубов Олексій Андрійович, доктор фізико-математичних наук, доцент кафедри астрономії та космічної інформатики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics::Astronomy and astrophysics; ефект Ярковського; ефект ЯОРП (Ярковського-О'Кіфа-Радзієвського-Падака); бази даних DAMIT (Database of Asteroid Models from Inversion Techniques); астероїди; сонячна система