Глобальні проблеми сучасності : методичні рекомендації до вивчення дисципліни для здобувачів вищої освіти за спеціальностями А4 «Середня освіта (Географія)», 6 «Географія та регіональні студії», E4 «Науки про Землю» [Електронний ресурс] - Куліш, Сергій Миколайович; Шуліка, Борис Олександрович; Kulish, Serhiy Mykolayovych; Shulika, Borys Oleksandrovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Курс «Глобальні проблеми сучасності» має на меті має на меті ознайомити студентів з природою, масштабами та структурою ключових загроз ХХІ століття, сприяти формуванню цілісного уявлення про взаємозв’язки між глобальними процесами, навичок критичного мислення та свідомого ставлення до викликів нашого часу. Особлива увага приділяється пошуку ефективних стратегій вирішення глобальних проблем на основі принципів сталого розвитку, міжнародної співпраці, екологічної рівноваги та соціальної справедливості. Методичні рекомендації враховують організацію освітнього процесу у дистанційному форматі під час дії воєнного часу за умови обмеження можливості проведення занять на базі ЗВО.

The course «Global Problems of Modernity» aims to familiarize students with the nature, scale and structure of key threats of the 21st century, to promote the formation of a holistic understanding of the interrelationships between global processes, critical thinking skills and a conscious attitude to the challenges of our time. Particular attention is paid to the search for effective strategies for solving global problems based on the principles of sustainable development, international cooperation, ecological balance and social justice. Methodological recommendations take into account the organization of the educational process in a distance format during wartime, provided that the possibility of conducting classes on the basis of higher education institutions is limited.
Global problems of our time : methodological recommendations for studying the discipline for higher education applicants in the specialties A4 Secondary Education (Geography), C6 Geography and Regional Studies, E4 Earth Sciences [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Atmosphere and hydrosphere sciences::Climatology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; глобальні проблеми; демографія; клімат; екологічний стан; сталий розвиток; етнічні проблеми; антиглобалізм; охорона здоров’я; революції; тероризм; військові дії; global problems; demography; climate; environmental status; sustainable development; ethnic problems; anti-globalism; health care; revolutions; terrorism; military operations