Особливості переживання страху у кризових ситуаціях - Говор, Марина Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета: визначити особливості переживання страху у кризових ситуаціях та розробити рекомендації щодо психологічної підтримки. Завдання: 1. Дослідити теоретичні підходи до поняття страху та його проявів у кризових ситуаціях. 2. Виявити рівень та особливості переживання страху у різних групах учасників дослідження. 3. Проаналізувати залежність переживання страху від типу кризової ситуації, віку та соціального статусу. 4. Розробити рекомендації щодо психологічної підтримки та зниження рівня страху. Об’єкт дослідження: страх як психофізіологічне явище у кризових ситуаціях. Предмет дослідження: особливості переживання страху у різних типах кризових ситуацій. Практичне значення. Результати дослідження можуть бути використані психологами, кризовими консультантами, соціальними працівниками та службами порятунку для надання ефективної психологічної підтримки людям у кризових ситуаціях.

Objective: to identify the characteristics of fear in crisis situations and develop recommendations for psychological support. Tasks: 1. To explore theoretical approaches to the concept of fear and its manifestations in crisis situations. 2. Identify the level and characteristics of fear in different groups of study participants. 3. Analyze the dependence of fear on the type of crisis situation, age, and social status. 4. Develop recommendations for psychological support and reducing the level of fear. Object of study: fear as a psychophysiological phenomenon in crisis situations. Subject of the study: characteristics of experiencing fear in different types of crisis situations. Practical significance. The results of the study can be used by psychologists, crisis counselors, social workers, and rescue services to provide effective psychological support to people in crisis situations.
Керівник: Балабанова Любов Матвіївна, доктор психологічних наук, професор кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; кризові ситуації; страх; особистість; crisis situations; fear; personality