Династичні шлюби представниць роду Романових у XVIII – на початку XX століття - Бондаренко, Євгенія Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
У дипломному проекті на основі широкої історіографічної та джерельної бази комплексно розглянуто питання династичних шлюбів Імператорського Дому Романових у XVIII – на початку XX століття. У дослідницькій роботі простежено вплив династичних шлюбів на міжнародні відносини Російської імперії та процес зміни направлень зовнішньої політики, внутрішніх пріоритетів держави, зміни структурних елементів у складній системі державного, національного та культурного існування внаслідок династичних союзів. Проаналізовано успішність в політичному плані шлюбних династичних проектів, окреслені причини та види династичних шлюбних домовленостей. Історія Російської держави, з моменту її утворення, аж до початку XX свідчить про те, що одним із найважливіших інструментів зовнішньої політики є шлюби з представниками правлячих династій або владних домів інших держав. Також у даному досліджені династичні шлюби розглянуто як особливу форму міжкультурних та міждержавних взаємин.

The diploma project, based on a wide historiographical and source base, comprehensively examines the issues of dynastic marriages of the Imperial House of Romanov in the XVIII – early XX century. The research paper traces the influence of dynastic marriages on the International Relations of the Russian Empire and the process of changing the directions of foreign policy, internal priorities of the state, changes in structural elements in the complex system of state, national and cultural existence as a result of dynastic unions. The political success of dynastic marriage projects is analyzed, and the reasons and types of dynastic marriage agreements are outlined. The history of the Russian state, from the moment of its formation to the beginning of the XX century, shows that one of the most important instruments of foreign policy is marriages with representatives of ruling dynasties or power houses of other states. Also in this study, dynastic marriages are considered as a special form of intercultural and interstate relations.
Керівник: Кушнарьов Сергій Сергійович, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; династичні шлюби; династія Романових; dynastic marriages; Romanov dynasty