Проєктування СЕП вузла навантаження цеху промисловості будівельних матеріалів - Іванов, Денис Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У кваліфікаційній роботі проведено аналіз технологічного процесу цеху промисловості будівельних матеріалів та визначено склад основних електроспоживачів. На основі вихідних даних виконано розрахунок електричних навантажень вузла електропостачання. Визначено розрахункові значення активної, реактивної та повної потужностей, що дозволило обґрунтувати вибір схеми електропостачання та основного електротехнічного обладнання. У роботі здійснено вибір кількості та потужності силових трансформаторів, кабельних ліній, розподільчих пристроїв і комутаційної апаратури. Проведено розрахунок струмів короткого замикання в характерних точках електричної мережі та виконано вибір засобів релейного захисту й автоматики. Перевірено відповідність вибраного обладнання вимогам щодо допустимих режимів роботи, термічної та електродинамічної стійкості. Для підвищення ефективності використання електричної енергії виконано розрахунок компенсації реактивної потужності. Запропоновані технічні рішення спрямовані на зменшення втрат електроенергії, підвищення коефіцієнта потужності та покращення показників якості електричної енергії.

In the qualification work, an analysis of the technological process of the building materials industry workshop was carried out and the composition of the main electricity consumers was determined. Based on the initial data, the calculation of the electrical loads of the power supply unit was performed. The calculated values of active, reactive and apparent powers were determined, which allowed to justify the choice of the power supply scheme and the main electrical equipment. In the work, the number and power of power transformers, cable lines, switchgear and switching equipment were selected. The calculation of short-circuit currents at characteristic points of the electrical network was performed and the selection of relay protection and automation equipment was made. The selected equipment was checked for compliance with the requirements for permissible operating modes, thermal and electrodynamic stability. To increase the efficiency of electrical energy use, reactive power compensation was calculated. The proposed technical solutions are aimed at reducing electricity losses, increasing the power factor and improving the quality of electrical energy.
Design of the power supply system of the load unit of the building materials industry workshop
Керівник: Кирисов Ігор Геннадійович, PhD, старший викладач кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; система електропостачання; вузол навантаження; цех промисловості будівельних матеріалів; електричні навантаження; трансформаторна підстанція; силовий трансформатор; компенсація реактивної потужності; струми короткого замикання; енергоефективність; power supply system; load node; building materials industry workshop; electrical loads; transformer substation; power transformer; reactive power compensation; short-circuit currents; energy efficiency