Роль театрального туризму у формуванні туристичного потенціалу регіонів України - Носова, Мілєна Сергіївна; Nosova, Milena (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета роботи - проаналізувати та визначити роль театрального туризму як складової культурно-пізнавального туризму у формуванні туристичного потенціалу регіонів України, визначити його географічні особливості та окреслити перспективи розвитку. Визначено театральний туризм як різновид культурного туризму, спрямований на відвідування вистав, театрів, фестивалів, а також історичних і сучасних об’єктів театральної спадщини. Аналіз сучасного стану театрального туризму в Україні засвідчив, що ця форма культурно-пізнавального туризму має значний потенціал розвитку, попри виклики, спричинені пандемією COVID-19 та повномасштабною війною Росії проти України. Театральна сфера адаптувалася до нових умов, демонструючи стійкість, інноваційність та готовність до трансформації. Основними центрами театрального туризму виступають Київ, Львів, Харків, Одеса, Чернівці, Івано-Франківськ, Луцьк та інші великі й середні міста. Театральний туризм в Україні перебуває на етапі активного формування, спираючись на потужний історико-культурний потенціал, регіональне різноманіття та прагнення до інновацій, що відкриває широкі перспективи для подальшого його інтегрування в туристичну політику держави та місцевих громад. Водночас він потребує системного підходу до розвитку: маркетингової підтримки, створення театральних маршрутів, модернізації інфраструктури, цифрової трансформації промоції театральних подій, активної співпраці між культурним та туристичним секторами .
The role of theatrical tourism in the formation of the tourist potential of the regions of Ukraine
Науковий керівник : Ключко Людмила Васильевна, кандидат географічних наук, доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; театральний туризм; суспільна географія; туристичний потенціал; Україна; регіони України; theatrical tourism; social geography; tourist potential; Ukraine; regions of Ukraine