ГІС-аналіз порушень ландшафтів Балаклійської громади внаслідок воєнних дій на основі даних дистанційного зондування Землі - Симоненко, Ірина Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У ході виконання дипломної роботи було розглянуто теоретико-методичну основу дослідження впливу воєнних дій на стан і динаміку ландшафтів Балаклійської громади та проаналізовано механізми їх просторових трансформацій у післявоєнний період. Особливу увагу приділено можливостям ГІС та методів ДЗЗ як ключових інструментів для дослідження територій із обмеженим доступом. Аналітичну базу сформували супутникові дані Sentinel-2, опрацьовані в середовищі Google Earth Engine, у поєднанні з просторовими засобами обробки та візуалізації платформи ArcGIS Pro. Охарактеризовано природно-ландшафтні особливості Балаклійської громади та визначено її ландшафт як комплексну геосистему, придатну до формалізації засобами ГІС-аналізу. У результаті просторового аналізу, проведеного за допомогою автоматичних і напівавтоматичних методів, було встановлено сучасний стан агроландшафтів Балаклійської громади. Просторове порівняння класифікацій весняного та осіннього сезонів дозволило виокремити стабільно порушені території, а також ділянки часткового відновлення. Встановлено, що необроблені землі тісно пов’язані з районами проходження лінії бойового зіткнення у 2022 році, мінування та деградаційних процесів, що підкреслює нерівномірність воєнного впливу на територію громади. Необроблені агроландшафти, виявлені в межах зон бойових дій, розглядаються як просторові маркери порушення ландшафтної структури громади. Підтверджено, що поєднання автоматизованої класифікації та ручного дешифрування забезпечує найбільш достовірний аналіз стану агроландшафтів. Автоматичний метод ефективно визначає стабільно оброблювані поля, тоді як ручна інтерпретація є незамінною для виявлення деградованих, фрагментованих та техногенно змінених ділянок, які мають складний спектральний відгук і можуть бути хибно класифіковані алгоритмом.
Науковий керівник: Агапова Олена Леонтіївна, кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії та картографії
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Exogenous earth sciences; ландшафт; геоінформаційні системи; дистанційне зондування Землі; Балаклійська громада; спектральний індекс; Google Earth Engine; Оцінка порушень