Вплив сімейних цінностей на розвиток соціальних навичок у підлітків - Татаринова, Альона Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: процес формування соціальних навичок у підлітків. Предмет дослідження: особливості впливу сімейних цінностей на розвиток соціальних навичок у підлітків. Мета дослідження: виявити специфіку впливу сімейних цінностей на розвиток соціальних навичок у підлітковому віці та розробити рекомендації для батьків і педагогів щодо оптимізації соціалізації. Завдання дослідження 1. Провести теоретичний аналіз проблеми сімейних цінностей та їх ролі у соціалізації підлітків. 2. Дослідити сутність і структуру соціальних навичок у підлітковому віці. 3. Визначити взаємозв’язок між рівнем сформованості сімейних цінностей та розвитком соціальних навичок підлітків. 4. Емпірично перевірити особливості прояву соціальних навичок залежно від сімейних цінностей. 5. На основі результатів дослідження розробити психолого-педагогічні рекомендації для підлітків, батьків і вчителів щодо розвитку соціальних навичок у сімейному вихованні. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів у практиці сімейного консультування, роботі шкільних психологів та педагогів, спрямованій на формування здорового соціального середовища для підлітків. Запропоновані рекомендації можуть сприяти зниженню рівня соціальної дезадаптації та підвищенню комунікативної компетентності підлітків.

Object of study: the process of developing social skills in adolescents. Subject of the study: the influence of family values on the development of adolescents’ social skills. Purpose of the study: to identify the specifics of the influence of family values on the development of social skills in adolescence and to develop recommendations for parents and teachers aimed at optimizing the socialization of children. The main objectives of the study: 1. To conduct a theoretical analysis of the problem of family values and their role in adolescent socialization. 2. To study the essence and structure of social skills in adolescence. 3. To determine the relationship between the level of family values and the development of adolescents’ social skills. 4. To empirically verify the peculiarities of the manifestation of social skills depending on family values. 5. Based on the obtained results, to develop psychological and pedagogical recommendations for adolescents, parents, and teachers concerning the development of social skills in family upbringing. The practical significance of the study lies in the possibility of applying the obtained results in family counseling practice, as well as in the work of school psychologists and teachers aimed at creating a healthy social environment for adolescents. The proposed recommendations can contribute to reducing social maladaptation and improving adolescents’ communicative competence.
Керівник: Черкашин Андрій Іванович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; сімейні цінності; соціальні навички; підлітковий вік; соціалізація; комунікація; взаємодія; family values; social skills; adolescence; socialization; communication; interaction