Презентація звіту про проходження виробничої практики у ТОВ «Медліт» - Литвиненко, Катерина Геннадіївна; Передера, Альона Анатоліївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою нашого статистичного дослідження є аналітика рівня задоволеності клієнтів якістю послуг зубопротезних лабораторій та розробка шляхів її покращення з урахуванням економічних змін. … Послуги цифрового маркетингу є корисним інструментом для бізнесу, який прагне збільшити свій прибуток. Власники бізнесу можуть використовувати платформи для охоплення ширшої аудиторії, взаємодії з клієнтами в режимі реального часу та підвищення лояльності до компанії.
Керівник: Кущенко Олена Іванівна, кандидат економічних наук, доцент, кафедра статистики, обліку та аудиту економічного факультету
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; MEDICINE; зубопротезна лабораторія; ТОВ "Медліт"; історія створення ТОВ «Медліт»; якість послуг; клієнтська задоволеність; якість обслуговування; економічні умови; оптимізація роботи