Кадровий менеджмент і етика публічного управління - Колісник, Тетяна Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження теоретичних підходів до організації кадрового менеджменту, формування етики публічного управління i розробка практичних рекомендацій щодо їх вдосконалення. Об’єктом дослідження виступають процеси здійснення кадрового менеджменту і дотримання процедур етики публічного управління. Предметом даного дослідження визначено механізми, що які здійснюють вплив на кадровий менеджмент і процедур дотримання етики публічного управління. У кваліфікаційній роботі використовується комплек методів дослідження, зокрема, аналіз, синтез, індукція, дедукція, абстрагування, ототожнення, методи конкретизації та аналогії, історичний метод, методи анкетування та експертних оцінок.
Керівник наукової роботи: Сукрушева Ганна Олегівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки і менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; менеджмент персоналу; personnel management; управління персоналом; етика публічного управління; public administration ethics; публічне управлінння; public administration; професійна етика; professional ethics; ділова етика; business ethics; державне управління; управлінська етика; management ethics