Соціально економічний розвиток населення пізньоримського часу – початку доби Великого переселення народів на території України: за матеріалами скляного посуду черняхівської культури - Щепаченко, Владислав Ігорович; Shchepachenko, V.I. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
Дисертація являє собою комплексне узагальнююче дослідження, метою якого є висвітлення питань походження, циркуляції та функціонування у місцевому варварському середовищі скляних посудин із черняхівських пам’яток на території України. Його джерельну базу складають 975 скляних артефактів різного стану збереження та інформативності, що походять із поховань і культового шару черняхівських могильників, об’єктів і культурних нашарувань черняхівських поселень, а також окремих місцезнаходжень. Для порівняльного аналізу у вивченні хронології та походження основних типів місцевих скляних посудин залучені синхронні матеріали досліджень у Барбарикумі та римських провінціях.

The dissertation is a comprehensive synthetic study focused on the origin, distribution, and use of glassware from Cherniakhiv sites within modern Ukraine in the local barbarian society. The research database includes 975 glass artefacts with varying states of preservation and information content, which come from burials and layers of Cherniakhiv burial sites, objects and layers of Cherniakhiv settlements, and individual locations. Synchronous glass finds from Barbaricum and Roman provinces are used for comparative analysis in the investigation of the chronology and origin of the main types of Cherniakhiv glassware.
Socio-economic development of the population of the late roman – early migration period on the territory of Ukraine: based on the finds of glassware from the Cherniakhiv culture
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; скляний посуд; черняхівська культура; римський імпорт; поховальний обряд; римський період; пізньоримський час; доба Великого переселення народів; Україна; Східна Європа; археологічні дослідження; розкопки; glassware; Cherniakhiv culture; Roman import; funerary rites; Roman period; late Roman time; Migration period; Ukraine; Eastern Europe; archaeological research; excavations