Біженство на теренах Харківської губернії в роки Першої світової війни - Фісак, Юлія В’ячеславівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Бакалаврська дипломна робота присвячена вивченню особливостей вирішення питання біженства на території Харківської губернії у період Першої світової війни. Досліджено діяльність мережі відділень допомоги біженцям провідних польських, латиських, литовських, єврейських етнічних комітетів, які забезпечували як матеріальні потреби, так і мали серед евакуйованих консолідуючу роль. Відповідно, у першому розділі розглянуто передумови появи біженців, а саме соціально-економічну обстановку напередодні та у роки війни. Також описано положення благодійних організацій у воєнний період. У другому розділі розглянуто причини біженства у роки Першої світової війни, а також безпосередньо положення біженців, законодавче регулювання біженства. Окрім того, описано проблему смертності біженців-католиків у роки війни. Третій розділ присвячено вивченню благодійницької допомоги біженцям. Досліджена діяльність соціальних та благодійних організацій Харківської губернії у роки війни, а також доведено важливість значення такої допомоги.

The bachelor's thesis is devoted to the study of solving the refugee issue in the territory of the Kharkiv province during the First World War. The activity of the network of refugee aid departments of the leading Polish, Latvian, Lithuanian, and Jewish ethnic committees, which provided both material needs and had a consolidating role among the evacuees, was studied. Accordingly, the first chapter examines the prerequisites for the appearance of refugees, namely the socio-economic situation on the eve and during the war. The position of charitable organizations during the war period is also described. The second chapter examines the causes of refugees during the First World War, as well as directly the position of refugees, legal regulation of refugees. In addition, the problem of death of Catholic refugees during the war years is described. The third chapter is devoted to the study of charitable assistance to refugees. The activity of social and charitable organizations of the Kharkiv province during the war years has been studied, and the importance of such assistance has also been proven.
Refugee status in the Kharkiv province during the First World War
Керівник: Кушнарьов Сергій Сергійович, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; біженство; Харківська губернія; Перша світова війна; етнічні комітети; благодійна допомога; refuge; Kharkiv province; First World War; ethnic committees; charitable aid