Управління клієнтоорієнтованістю сучасного підприємства - Кортунова, Олександра Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи магістра є вирішення наукового завдання, яке полягає у розробці заходів з підвищення ефективності управління клієнтоорієнтованістю підприємств на основі інструментів ощадливого виробництва. Предметом кваліфікаційного дослідження є сукупність питань, що стосуються теорії та практики застосування методів управління клієнтоорієнтованістю підприємств на основі інструментів ощадливого виробництва. Об'єктом кваліфікаційної роботи магістра виступають процеси управління клієнтоорієнтованістю підприємств, спрямовані на вдосконалення їхнього функціонування в сучасних умовах господарювання.
Customer-centric management of a modern enterprise
Керівник наукової роботи: Максимова Марина Валеріївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; клієнтоорієнтоване управління підприємством; customer-oriented enterprise management; менеджмент; management; ощадливе виробництво; lean production; конкурентоспроможність; competitiveness