Психологічні особливості розвитку стресостійкості у студентів - Суліма, Георгій Віталійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження – психологічні особливості особистості студентів. Предмет дослідження – стресостійкість студентів як індивідуально-психологічна характеристика. Мета дослідження – виявити психологічні особливості стресостійкості у студентів та визначити ефективні засоби її розвитку. Завдання дослідження: 1) проаналізувати теоретичні підходи до вивчення феномену стресостійкості; 2) дослідити рівень стресостійкості у студентів за допомогою психодіагностичних методик; 3) виявити взаємозв’язки між рівнем стресостійкості та рівнем тривожності; 4) розробити та апробувати психокорекційну програму розвитку стресостійкості. Гіпотеза дослідження – передбачається, що високий рівень тривожності негативно впливає на стресостійкість студентів, а цілеспрямований психологічний вплив сприяє її розвитку. Практичне значення дослідження: розроблена програма розвитку стресостійкості може бути використана в роботі практичних психологів у ЗВО, студентських психологічних службах та тренінгових центрах.

Object of the research – psychological characteristics of students’ personality. Subject of the research – stress resistance of students as an individual psychological characteristic. The purpose of the study is to identify the psychological characteristics of stress resistance in students and determine effective means of its development. Objectives of the study: 1) to analyze theoretical approaches to the study of the phenomenon of stress resistance; 2) to study the level of stress resistance in students using psychodiagnostic methods; 3) to identify the relationship between the level of stress resistance and anxiety; 4) to develop and test a psychocorrectional program for the development of stress resistance. Hypothesis of the study – it is assumed that a high level of anxiety negatively affects students’ stress resistance, while targeted psychological intervention contributes to its development. Practical significance of the study: the developed stress-resistance enhancement program can be used by practical psychologists in higher education institutions, student psychological services, and training centers.
Керівник: Кучеренко Сергій Михайлович, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; стресостійкість; тривожність; студенти; stress resistance; anxiety; students