Впровадження елементів предметно-інтегрованого навчання в процес викладання англійської мови студентам психологічних спеціальностей - Перехрест, Софія Олегівна; Perekhrest, S. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Актуальність дослідження. Сучасні тенденції розвитку вищої освіти орієнтують процес навчання іноземних мов на інтеграцію з професійно спрямованими дисциплінами, що забезпечує підготовку конкурентоспроможного фахівця, здатного до міжкультурної комунікації та міждисциплінарної взаємодії. Одним із найбільш ефективних шляхів реалізації цієї мети є впровадження предметно-інтегрованого навчання (Content and Language Integrated Learning – CLIL), яке поєднує засвоєння мовного й предметного змісту. Для студентів психологічних спеціальностей такий підхід є особливо актуальним, оскільки англійська мова стає ключовим інструментом у доступі до сучасних наукових джерел і професійного розвитку. Таким чином, дослідження особливостей упровадження CLIL у процес навчання англійської мови студентів-психологів є важливим як у теоретичному, так і в практичному аспекті. … Наукова новизна дослідження полягає в узагальненні поглядів науковців на методику предметно-інтегрованого навчання; визначенні специфіки впровадження елементів предметно-інтегрованого навчання у процес викладання англійської мови студентам психологічних спеціальностей. Уперше систематизовано та адаптовано моделі й принципи CLIL до потреб професійно орієнтованого навчання майбутніх психологів.

The relevance of the research is determined by the growing need to integrate professional and linguistic training of future specialists in the context of globalisation and international academic cooperation. For psychology students, English proficiency is a key factor for accessing up-to-date scientific sources, participating in international research, and developing professional communication skills. Therefore, the implementation of CLIL, which combines the acquisition of subject knowledge with language learning, is a timely and necessary step towards improving the quality of education and preparing competitive specialists. … The scientific novelty of the research lies in defining the specifics of implementing CLIL elements in teaching English to psychology students. For the first time, models and principles of CLIL have been systematised and adapted to the needs of professionally oriented English learning in the field of psychology. A set of practical exercises and methodological recommendations has been designed to integrate subject-specific and linguistic content effectively.
Implementation of elements of content and language integrated learning into the process of teaching english to students majoring in psychology
Керівник роботи: Котова Анна Володимирівна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри англійської філології та методики викладання іноземної мови
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; викладання англійської мови; елементи предметно-інтегрованого навчання; предметно-мовне інтегроване навчання; психологія; english language teaching; elements of content and language integrated learning; CLIL; psychology