Правовий механізм соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування - Фадєєва, Людмила Анатоліївна; Fadieieva, Liudmyla Anatoliivna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є однією з найважливіших проблем для України, що має як внутрішній, так і міжнародний вимір. Україна взяла на себе низку міжнародно-правових зобов'язань щодо соціального захисту цієї категорії дітей. Тому аналіз міжнародних нормативно-правових актів у цій сфері є критично важливим. Врахування міжнародного досвіду дозволяє об'єктивно оцінити державну політику України щодо захисту прав таких дітей. Державна політика України щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є пріоритетним напрямком. Ця політика реалізується в інтересах дітей, суспільства та держави, враховуючи економічні, соціальні, історичні та культурні особливості України, а також світовий досвід. Головною метою державної політики є створення комплексу умов – соціально-економічних, політичних, організаційних та правових – для інтелектуального, морального та фізичного розвитку дітей. Це має допомогти їм у життєвому самовизначенні та реалізації творчого потенціалу.
Legal mechanism of social protection orphans and children deprived of parental care
Науковий керівник роботи: Дубовик Катерина Євгеніївна, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри права, національної безпеки та європейської інтеграції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences; правові механізми; механізм соціального захисту; діти-сироти; діти позбавлені батьківського піклування