Радіаційні чинники трансформації органічної речовини у процесах нафто- та газоутворення - Романченко, Дмитро Романович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дослідження підтверджує, що природна γ-радіація може істотно впливати на перетворення органічної речовини у материнських породах, сприяючи утворенню вільних радикалів, газів та подовженню вуглеводневих ланцюгів. Прогнозні припущення включають можливість використання даних результатів для моделювання процесів нафтогенезу в умовах підвищеного вмісту природних радіонуклідів, а також для розробки нових методів інтенсифікації утворення вуглеводнів у штучних експериментальних системах.
Керівник роботи: Самчук Ірина Миколаївна, кандидат геологічних наук, доцент кафедри фундаментальної та прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Endogenous earth sciences::Mineralogy; нафтогенез; радіаційно-термогенний механізм; вільні радикали; oil genesis; radiation-thermogenic mechanism; free radicals; гамма-опромінення; кероген; глинні мінерали; гази; газова хроматографія; матриця; радіонукліди; gamma radiation; kerogen; gases; clay minerals; gas chromatography; matrix; radionuclides