Моделювання електромагнітного розсіяння елементами складного великогабаритного об'єкта - Рясний, Євгеній Владиславович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Надано стислу інформацію про радіолокацію, радіолокаційні станції, їх види та будову, розглянуто поняття ефективної площі розсіяння. Основні цілі цієї роботи – розробка методу визначення сумарної ефективної площі розсіювання декількох прямокутних пластин з використанням кутів Ейлера для подальшого використання цього методу при аналізі складного об’єкту, компонентами якого є прямокутні пластини. Проаналізована модель, що дозволяє представляти поверхні пластини у вигляді сукупності точкових локальних розсіювачів, визначення ефективної площі розсіяння пластини та сумарної ефективної площі розсіяння декуількох розсіювачів, порівняння результатів.

This work provides concise information about radiolocation, radar stations, their types and structure, and examines the concept of radar cross-section. The main objectives of this study are to develop a method for determining the total radar cross-section of several rectangular plates using Euler angles, with the aim of further applying this method to the analysis of a complex object composed of rectangular plate components. The analyzed model makes it possible to represent the surfaces of a plate as a set of point-like local scatterers, to determine the radar cross-section of a single plate and the total radar cross-section of multiple scatterers, and to compare the results.
Керівник роботи: Легенький Максим Миколайович, старший науковий співробітник, доцент кафедри теоретичної радіофізики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; радіолокація; радіолокаційна станція (РЛС); радар; ефективна поверхня розсіяння (ЕПР); розсіювач; вторинне випромінювання; прямокутна пластина; radariolocation; radar station (RS); radar; radar cross-section (RCS); scatterer; secondary radiation; rectangular plate