Розкриття змісту взаємодії як наукової категорії - Дем’яненко, М.С. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011)
У статті проаналізовано основні підходи до визначення наукової категорії «взаємодія» у філософській, соціологічній, психологічній та педагогічній літературі. Уточнене авторське трактування, відповідно до якого під взаємодією розуміється процес взаємовпливу деяких об’єктів чи суб’єктів, що забезпечує їхню взаємозумовленість і взаємозв’язок. В статье проанализированы основные подходы к определению понятия научной категории «взаимодействие» в философской, социологической, психологической и педагогической литературе. Уточнена ее авторская трактовка, в соответствии с которой под взаимодействием понимается процесс взаимовлияния некоторых объектов или субъектов, обеспечивающий их взаимообусловленность и взаимозвязь. The article analyses the main approaches to defining the notion of such scientific category as “interaction” in philosophical, sociological, psychological, and pedagogical literature. The author’s interpretation has been made more precise. According to this interpretation, interaction is understood as a process of reciprocal influence of certain objects or subjects that ensures their interconditionality and interrelation.
Keywords: interaction; reciprocal influence; structure; relations; scientific category; взаємодія; взаємовплив; структура; відношення; наукова категорія