Навчання іноземних мов в Харківському університеті: сторінки історії - Оніщенко, Н.А.; Мащенко, С.Г. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
Факультету іноземних мов Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна – 80 років. Вже багато років Харківський диплом про вищу освіту з іноземної філології є одним із найавторитетніших у нашій країні та далеко за її межами. Хоча до 1960 року в Харківському університеті факультету іноземних мов як самостійного підрозділу не існувало (крім короткого періоду з 1949 по 1954 рік), однак вивчення та викладання іноземних мов займало помітне місце серед інших дисциплін від самого відкриття Харківського імператорського університету 17 січня 1805 року – одного з п’яти осередків вищої освіти у тодішній Російській імперії. Серед запрошених професорів тоді були І. Барендт (давньоєврейська мова, східна філософія) та Л. Умляуф (латинська словесність). У Статуті 1804 року передбачалось також запрошення професорів з давньогрецької мови та лекторів з нових іноземнихмов (французької, англійської, німецької). Влітку 1804 року були проведені перші вступні іспити з латинської мови.
Keywords: Харкiвський унiверситет; навчання іноземної мови; факультет іноземних мов