Теорія голосування: процедури, критерії, парадокси - Авксентьєв, А.О.; Avksentyev, A. (Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна, 2011)
Дослідження містить порівняльний аналіз деяких процедур голосування у їхньому співвідношенні до раціональних «критеріїв справедливості»і. Розглядаються „парадокси” теорії голосування, а також специфічні особливості кожної моделі. Актуальність теми пов’язана з необхідністю визначення оптимальної процедури для проведення виборів різних рівнів в Україні, яка б найвищою мірою забезпечувала справедливе представництво інтересів виборців. The study includes a comparative analysis of voting procedures in their relation to the rational „criteria of justice". We consider the „paradoxes" of the theory of voting, as well as specific features of each model. The actuality of the theme associated with the need to determine the optimal procedure for holding elections at various levels in Ukraine, which would provide the highest degree of fair representation of voters.
The theory of voting: procedures, criteria, paradoxes
Keywords: колективні рішення; процедури голосування; критерії справедливості; виборці; лінійні порядки вподобань; абсолютна більшість; linear order preferences; absolute majority; voting procedures; collective decision; criteria of justice; voters