Українське студентство у пошуках ідентичності: монографія - Арбєніна, В.Л.; Голіков, О.С.; Дейнеко, О.О.; Заєць, Д.О.; Куразаєва, А.Л.; Кутирьова, В.І.; Мусієздов, О.О.; Ніколаєвська, А.М.; Овчиннікова, Л.В.; Пасісниченко, А.В.; Слободянюк, А.Г.; Сокурянська, Л.Г.; et al. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2012)
У монографії на підставі результатів загальноукраїнських досліджень, здійснених кафедрою соціології та соціологічною лабораторією Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, аналізується структура та динаміка соціальної ідентичності різних поколінь студентства України часів незалежності. Головна увага приділяється з’ясуванню сутності, проявів та чинників формування громадянської ідентичності українського студентства, її зв’язку з етнічною, локальною, європейською та радянської ідентичностями, політико-ідеологічними та релігійними ідентифікаціями. Надаються соціальні характеристики носіїв перелічених ідентичностей, визначаються соціокультурні підстави їх формування. Особлива увага приділяється ролі політик ідентичностей, що здійснюються різними соціальними агентами, перш за все державними інститутами, які пропонують та транслюють певний зміст та смисл ідентичностей. Аналіз простору соціальних ідентичностей українського студентства здійснююється на тлі доволі докладного соціологічного портрету цієї соціальної групи: її ціннісних орієнтацій, моральних преференцій, культурного капіталу, академічної мобільності. Окрім того, в монографії досліджуються уявлення сучасних студентів щодо життєвого успіху та відчуття ворожості в нашому суспільстві, міжетнічні стосунки в студентському середовищі та соціальні технології формування толерантності, емігрантські настрої студентства України.
Keywords: студентство, соціальна ідентичність, громадська ідентичність українського студентства