Емоційний клімат колективу як чинник продуктивності праці - Хірна, Юлія Вікторівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: емоційний клімат педагогічного колективу ПЛ «Харківський колегіум». Предмет дослідження: психологічні особливості, структура та механізми впливу емоційного клімату на професійну продуктивність педагогічного колективу. Мета дослідження: виявити закономірності формування емоційного клімату педагогічного колективу та визначити його роль як чинника професійної продуктивності праці педагогів; розробити програму оптимізації емоційного клімату в освітньому середовищі. Завдання дослідження: 1. Здійснити теоретичний аналіз підходів до розуміння емоційного клімату колективу в сучасній психології. 2. Визначити структуру, функції та чинники формування емоційного клімату педагогічного колективу. 3. Розглянути взаємозв’язок між емоційним кліматом та ефективністю професійної діяльності педагогів. 4. Провести емпіричне дослідження рівня емоційного клімату в педагогічному колективі Приватного ліцею «Харківський колегіум». 5. Встановити кореляційні зв’язки між показниками емоційного клімату та рівнем професійної задоволеності, стабільності й мотивації педагогів. 6. Розробити програму психологічної оптимізації емоційного клімату як засобу підвищення продуктивності праці. Практична значущість дослідження: отримані результати можуть бути використані адміністрацією освітніх закладів, практичними психологами, керівниками педагогічних колективів для розроблення стратегій підтримки психологічного благополуччя персоналу, профілактики професійного вигорання, покращення взаємодії у трудових колективах та підвищення ефективності освітньої діяльності.

Object of the research: the emotional climate of the teaching staff of the Private Lyceum «Kharkiv Collegium». Subject of the research: psychological characteristics, structure, and mechanisms of the influence of the emotional climate on the professional productivity of the teaching staff. Purpose of the research: to identify the patterns of formation of the emotional climate of the teaching staff and to determine its role as a factor influencing teachers’ professional productivity; to develop a program for optimizing the emotional climate in the educational environment. Research objectives: 1. To conduct a theoretical analysis of modern psychological approaches to understanding the emotional climate of a collective. 2. To determine the structure, functions, and factors of formation of the emotional climate within a teaching staff. 3. To examine the relationship between the emotional climate and the effectiveness of teachers’ professional activities. 4. To conduct an empirical study of the level of the emotional climate in the teaching staff of the Private Lyceum «Kharkiv Collegium». 5. To establish correlations between indicators of the emotional climate and the levels of professional satisfaction, stability, and motivation of teachers. 6. To develop a psychological program for optimizing the emotional climate as a means of increasing work productivity. Practical significance of the research: The obtained results can be used by educational administrators, practical psychologists, and leaders of pedagogical teams to develop strategies for supporting staff’s psychological well-being, preventing professional burnout, improving interpersonal interaction within educational institutions, and enhancing the overall effectiveness of educational processes.
Керівник: Черкашин Андрій Іванович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційний клімат; педагогічний колектив; психологічна безпека; професійна продуктивність; емоційна підтримка; емоційне вигорання; згуртованість; освітнє середовище; emotional climate; teaching staff; psychological safety; professional productivity; emotional support; emotional burnout; team cohesion; educational environment