Тематичні парки як елемент культурного ландшафту та туристичної ідентичності Франції - Гаспарян, Геворг Давидович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Культурний ландшафт визначається як результат взаємодії природного середовища та людської діяльності, у якому утворюється унікальний простір із багатовіковою культурною спадщиною. Тематичні парки розглядаються як сучасний тип культурних ландшафтів – штучно створені простори з певною символікою та тематикою. Тематичні парки становлять особливий сегмент туристичної інфраструктури. Тематика парків (історична, культурна, науково-технічна тощо) тісно пов’язана з ідентичністю регіону, а їхнє функціонування вимагає високих інвестицій та модернізованої інфраструктури, що підсилює зв’язок географічного простору зі споживанням і дозвіллям. Становлення тематичних парків у Франції відбувалося під впливом як внутрішніх, так і зовнішніх чинників. По-перше, державна і регіональна політика відігравали важливу роль. По-друге, суспільні та культурні передумови, а саме зростання доходів населення, розвиток культури дозвілля і попит на насичений відпочинок стимулювали появу великих парків. Ці приклади показують, що чинниками формування тематичних парків у Франції виступали: національна культурна спадщина та медіапродукти, науковотехнічні інновації, потреби регіонального розвитку та глобальні економічні тренди. Не менш важливим чинником появи та розвитку тематичних парків на території Франції були державні ініціативи і партнерства. Такі парки демонструють зацікавленість Франції в тому, щоб через розваги популяризувати свою історію, культуру і мистецьку спадщину. Економічні чинники, такі як зростання середнього класу та мобільності (автомобілізація, шосейні мережі) створили ринок відвідувачів для великих парків. Водночас місцевий бізнес (готелі, транспорт, рітейл) реагував на попит та створив умови для розвитку парків як великих туристичних атракціонів. Проведене дослідження показує, що тематичні парки сприймаються переважно як позитивні культурно-розважальні об’єкти, що «працюють» на туристичну ідентичність, додаючи Франції нові «символи» і сюжети для пізнання. Тематичні парки суттєво впливають на культурні цінності та туристичну ідентичність країни, демонструючи історію та культуру у видовищній формі. Вони оживлюють місцеві економіки, розвивають інфраструктуру та створюють нові робочі місця.
Науковий керівник: Ключко Людмила Василівна, кандидат географічних наук, доцент, доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця факультету геології, географії, рекреації і туризму.
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography::Economic geography; географія рекреації і туризму; культурний ландшафт; Франція; туристична ідентичність