Розробка проблемно-орієнтованої мови для генерації Mock-сервісів у сервіс-орієнтованих системах - Бережний, Дмитро Олександрович (My University, 2025)
Роботу присвячено розробці проблемно-орієнтованої мови для генерації мок-сервісів у сервіс-орієнтованих системах. Метою дослідження є створення зручного інструменту, що дозволяє автоматизувати процес моделювання поведінки зовнішніх компонентів для тестування програмного забезпечення. У межах реалізації розроблено спеціалізовану мову для опису імітованих кінцевих точок. Синтаксичний аналіз реалізовано з використанням ANTLR. Серверну логіку написано мовою Java. Розроблено вебінтерфейс редагування коду на основі Monaco Editor. Також забезпечено повну інтеграцію з інструментом WireMock. Усі компоненти об'єднано у контейнеризоване середовище Docker. У результаті створено систему, яка дозволяє описувати та імітувати кінцеві точки. Реалізовано підтримку сценаріїв запитів і відповідей, а також умов для їхніх тіл. Реалізація дає змогу моделювати помилки й затримки, обробляти запити у режимі проксі та додавати вебхуки. Новизна дослідження полягає у поєднанні розробки власної проблемно-орієнтованої мови, генерації конфігурацій, гнучкого користувацького інтерфейсу та можливості запуску у відокремленому середовищі. Розроблене рішення може бути використано для прискорення розробки та тестування у сервіс-орієнтованих системах, для освітніх цілей, або як основа для комерційних продуктів у сфері забезпечення якості програмного забезпечення.

The work is dedicated to the development of a domain-specific language for generating mock services in service-oriented systems. The research aims to create a convenient tool that automates the process of modeling the behavior of external components for software testing. Within the scope of the implementation, a specialized language was developed for describing mock endpoints. Syntactic analysis is implemented using ANTLR. The server logic is written in Java. A web based code editing interface was developed based on Monaco Editor. Full integration with the WireMock tool has also been ensured. All components are unified within a containerized Docker environment. The result is a system that enables the description and simulation of endpoints. It supports request and response scenarios, as well as conditions for their bodies. The implementation allows for modeling errors and delays, handling requests in proxy mode, and adding webhooks. The novelty of the research lies in the combination of developing a custom domain-specific language, generating configurations, providing a flexible user interface, and enabling operation in an isolated environment. The developed solution can be used to accelerate development and testing in service-oriented systems, for educational purposes, or as a foundation for commercial products in the field of software quality assurance.
Керівник: Гамзаєв Рустам Олександрович, кандидат технічних наук, доцент кафедри інтелектуальних програмних систем і технологій
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology::Computer science::Computer science; DSL; SOA; МОК-сервіс; генерація; кінцева точка; тестування; сценарій; парсинг; WIREMOCK; JAVA; MONACO EDITOR; автоматизація; синтаксичний аналіз; MOCK service; generation; endpoint; testing; scenario; parsing; automation; syntactic analysis