Здобутки в Україні в новому напрямку на межі ядерної фізики та наук про землю - Вальтер, А.А.; Залюбовський, І.І.; Сторіжко, В.Ю.; Дикий, М.П.; Довбня, А.М. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2008)
Репрезентовано результати поєднання принципів і методів ядерної фізики і наук про Землю для прогнозування накопичення в результаті радіоактивного розкладу в певних мінеральних матрицях деяких звичайно рідкісних ізотопів в чистому стані. Наведені результати відкриття в рудах України ізотопно чистих 187Os i 87Sr. Відкрито широке розповсюдження в геологічно древніх уранових рудах України (~1,8109 років) відхилень від радіоактивної рівноваги. Ступінь такого відхилення залежить від мінерального складу носіїв урану. Можливою причиною такої залежності є вплив на рухомість атомів віддачі під дією термічного та хімічного впливу атомних структур мінералів та дефектів реальних кристалів. Розвинуто мінералогічний підхід до оцінки рудо проявів і родовищ рідкісних металів в аспекті потреб ядерної енергетики. The рrogress in new scientific field were consist of achievements: combining microanalytical, mineralogical, crystallochemical and geochemical approaches, this paper analyzes a possibility of natural occurrence of enriched or even pure and super pure rare isotopes that can be extracted from ores. Methods of and results from the investigations of these isotope anomalies are presented; ancient uranium ores from the Ukrainian Shield were found to have appreciable deviations from radioactive equilibrium. An oversight of this fact may negatively affect the uranium content data measured by radiometric methods. The extent of the deviation from radioactive equilibrium correlates with the mineral composition of the ores. A possible explanation is that the minerals grain permeability to fluids facilitating the removal of intermediate decay products, depends on the particular atomic structure and defects in real crystals; some examples of the mineralogical approach to determination of the most promising geological sours of the nuclear energy raw materials from Ukraine were done. Представлены результаты сочетания принципов и методов ядерной физики и наук о Земле для прогнозирования накопления в результате радиоактивного распада в определённых минеральных матрицах некоторых обычно редких изотопов в чистом состоянии. Приведены результаты открытия в рудах Украины изотопно чистых 187Os и 87Sr. Установлено широкое распространение в геологически древних урановых рудах Украини (~1,8109 лет) отклонений от радиоактивного равновесия. Степень такого отклонения зависит от минерального состава носителей урана. Возможной причиной такой зависимости является влияние на подвижность атомов отдачи под действием термического и химического воздействия атомных структур минералов и дефектов реальных кристаллов. Развит минералогический поход к оценке рудопроявлений и месторождений редких металлов в аспекте потребностей ядерной энергетики.
Keywords: radioactive disintegration; pure isotopes; radioactive nonequilirium; uranium ores; nuclear spectroscopy; nuclear power; радіоактивний розпад; чисті ізотопи; радіоактивна нерівноважність; уранові руди; ядерна спектроскопія; ядерна енергетика