Європейська дипломатія і стратегічна роль Німеччини в умовах російсько-української війни - Андібулова, Кристина Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Магістерська робота присвячена комплексному аналізу європейської дипломатії та стратегічної ролі Німеччини у контексті російсько-української війни. Метою дослідження є виявлення ключових тенденцій трансформації зовнішньої політики ФРН, оцінка її впливу на європейську безпеку, економічну стабільність та міжнародну правову систему, а також аналіз ролі Німеччини як провідного актора європейської політики. У роботі використано комплекс методів наукового аналізу, зокрема контент-аналіз стратегічних документів Німеччини та міжнародних організацій, порівняльний аналіз макроекономічних та соціально-політичних показників, а також синтез даних з міжнародних статистичних і рейтингових джерел. Аналітичний блок роботи охоплює оцінку трансформацій зовнішньої політики Німеччини під впливом російської агресії, виявлення проблемних полів її реалізації та визначення перспектив розвитку дипломатичних ініціатив. Розглянуто заходи Німеччини щодо підтримки України, застосування санкцій проти РФ, модернізації військових потенціалів та активної участі у міжнародних правових механізмах. Окрему увагу приділено впливу економічного та енергетичного факторів на зовнішньополітичні рішення ФРН, а також аналізу взаємозв’язку між національною безпекою та регіональною стабільністю. Робота демонструє, що Німеччина відіграє ключову роль у формуванні європейської безпеки та дипломатичних стратегій, її зовнішня політика стає більш активною та спрямованою на колективну відповідь на глобальні виклики, а економічна і військова спроможність забезпечує ефективне впровадження цих стратегій.

The master’s thesis is dedicated to a comprehensive analysis of European diplomacy and the strategic role of Germany in the context of the Russian-Ukrainian war. The aim of the research is to identify key trends in the transformation of Germany’s foreign policy, assess its impact on European security, economic stability, and the international legal system, and analyze Germany’s role as a leading actor in European politics. The study employs a comprehensive set of research methods, including content analysis of Germany’s strategic documents and those of international organizations, comparative analysis of macroeconomic and socio-political indicators, as well as synthesis of data from international statistical and ranking sources. The analytical section of the work covers an assessment of transformations in Germany’s foreign policy under the influence of Russian aggression, identification of problem areas in its implementation, and determination of prospects for the development of diplomatic initiatives. Measures undertaken by Germany to support Ukraine, apply sanctions against the Russian Federation, modernize military capabilities, and actively participate in international legal mechanisms are examined. Particular attention is given to the influence of economic and energy factors on Germany’s foreign policy decisions, as well as to the analysis of the interconnection between national security and regional stability. The study demonstrates that Germany plays a key role in shaping European security and diplomatic strategies. Its foreign policy is becoming more active and oriented toward a collective response to global challenges, while its economic and military capacity ensures effective implementation of these strategies.
European Diplomacy and the Strategic Role of Germany in the Context of the Russian-Ukrainian War
Керівник роботи: Лиман Сергій Іванович, доктор історичних наук, професор кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу Навчально-наукового інституту «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; європейська дипломатія; European diplomacy; Німеччина; Germany; зовнішня політика ФРН; German foreign policy; російсько-українська війна; Russian-Ukrainian war; європейська безпека; European security