Невідкладні стани при туберкульозі легень : методичні рекомендації для самостійної підготовки до практичних занять здобувачів вищої медичної освіти 5-го року навчання з дисципліни «Фтизіатрія» [Електронний ресурс] - Потейко, Петро Іванович; Грек, Іван Ігорович; Константиновська, Ольга Сергіївна; Кушнір, Василь Борисович; Лядова, Тетяна Іванівна; Волобуєва, Ольга Вікторівна; Poteiko, P.I.; Hrek, I.I.; Konstantynovska, O.S.; Volobuieva, O.V.; Lyadova, T.I.; Kushnir, V.B. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
Легеневі кровохаркання і кровотечі, спонтанний пневмоторакс, гостре легеневе серце - небезпечні і важкі ускладнення туберкульозу органів дихання. Такі ускладнення можуть спостерігатися практично при всіх формах активного туберкульозу легень і у хворих із залишковими посттуберкульозними змінами в легенях і при відсутності своєчасної кваліфікованої лікарської допомоги можуть стати причиною смерті. Ці небезпечні для життя ускладнення вимагають швидкої діагностики і невідкладних, екстрених лікувальних заходів. Методичні рекомендації створені для підвищення рівня знань з питань патогенезу, клініки, діагностики та лікування невідкладних станів у фтизіатрії та вивчення основних клінічних та інструментальних методів своєчасного виявлення ознак ускладнень та станів, що загрожують життю, навчання здобувачів вищої медичної освіти 5-го року сучасній тактиці ведення невідкладних станів у фтизіатрії.
Emergency conditions in pulmonary tuberculosis
Keywords: туберкульоз; невідкладні стани; допомога; пневмоторакс; гостре легеневе серце; легенева кровотеча; tuberculosis; emergencies; care; pneumothorax; acutepulmonaryheart; pulmonarybleeding; MEDICINE::Internal medicine::Lung diseases