Психологічні особливості тривожності в студентів різних спеціальностей - Медведева, Ольга Олегівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об'єкт – тривожність як психологічний феномен у студентському віці. Предмет дослідження – психологічні особливості прояву тривожності у студентів різних спеціальностей. Мета дослідження – виявлення та порівняльний аналіз психологічних особливостей тривожності у студентів різних спеціальностей для розробки диференційованих рекомендацій щодо її корекції. Основні завдання дослідження: 1. Здійснити теоретичний аналіз наукових підходів до проблеми тривожності в психологічній науці. 2. Визначити психологічні чинники формування тривожності у студентському віці. 3. Дослідити особливості прояву тривожності у студентів різних спеціальностей. 4. Виявити взаємозв'язок між рівнем тривожності та академічною успішністю студентів різних спеціальностей. 5. Розробити практичні рекомендації щодо психологічної підтримки студентів з різним рівнем тривожності з урахуванням специфіки їхньої професійної підготовки. Практична значущість дослідження: розроблені рекомендації можуть використовуватися психологічними службами закладів вищої освіти для диференційованої психологічної підтримки студентів різних спеціальностей. Матеріали дослідження можуть бути використані в навчальному процесі при викладанні дисциплін "Вікова психологія", "Педагогічна психологія", "Психологія особистості", а також у системі підвищення кваліфікації викладачів закладів вищої освіти.

Object of study: anxiety as a psychological phenomenon in student age. Subject of study: psychological features of anxiety manifestation in students of different specialties. The Purpose of study: to identify and comparatively analyze the psychological characteristics of anxiety in students of different specialties to develop differentiated recommendations for its correction. The main objectives of the study: 1. To carry out a theoretical analysis of scientific approaches to the problem of anxiety in psychological science. 2. To determine the psychological factors of anxiety formation in student age. 3. To investigate the features of anxiety manifestation in students of different specialties. 4. To identify the relationship between anxiety level and academic performance of students of different specialties. 5. To develop practical recommendations for psychological support of students with different levels of anxiety, taking into account the specifics of their professional training. The practical significance of the study: the developed recommendations can be used by psychological services of higher education institutions for differentiated psychological support of students of different specialties. Research materials can be used in the educational process when teaching disciplines "Age Psychology", "Pedagogical Psychology", "Psychology of Personality", as well as in the system of advanced training for teachers of higher education institutions.
Керівник: Харцій Олена Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; тривожність; студенти; спеціальності навчання; психологічні особливості; академічна успішність; психологічна підтримка; anxiety; students; educational specialties; psychological features; academic performance; psychological support