Особливості розвитку самоконтролю у дорослих - Гезь, Карина Романівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою даного дослідження є вивчення особливостей розвитку самоконтролю у дорослих та визначення факторів, що впливають на його рівень. Для досягнення поставленої мети передбачено виконання таких завдань: 1. Проаналізувати сучасні теоретичні підходи до поняття самоконтролю, його структури та компонентів. 2. Визначити рівень самоконтролю у вибраній групі дорослих за допомогою психологічних методик. 3. Виявити взаємозв’язок самоконтролю з іншими психологічними характеристиками, такими як стресостійкість і емоційна регуляція. 4. Розробити практичні рекомендації щодо розвитку самоконтролю у дорослих. Об’єктом дослідження є психологічні механізми самоконтролю дорослих. Предметом дослідження виступає рівень розвитку самоконтролю та фактори, що на нього впливають. Результати дослідження можуть мати практичне значення для психологів, тренерів особистісного розвитку та спеціалістів у сфері професійної психології, оскільки дозволяють оцінити рівень самоконтролю та запропонувати ефективні програми його розвитку.

The purpose of this study is to examine the characteristics of self-control development in adults and to identify factors that influence its level. To achieve this goal, the following tasks are planned: 1. Analyze current theoretical approaches to the concept of self-control, its structure, and components. 2. Determine the level of self-control in a selected group of adults using psychological techniques. 3. Identify the relationship between self-control and other psychological characteristics, such as stress resistance and emotional regulation. 4. Develop practical recommendations for the development of self-control in adults. The object of the study is the psychological mechanisms of self-control in adults. The subject of the study is the level of self-control development and the factors that influence it. The results of the study may be of practical importance for psychologists, personal development coaches, and professionals in the field of professional psychology, as they allow assessing the level of self-control and proposing effective programs for its development.
Керівник: Юдіна Галина Олексіївна, старший викладач кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; самоконтроль; дорослі; фактори впливу на самоконтроль; self-control; adults; factors influencing self-control