Міжнародна політика Ватикану на сучасній світовій арені - Гаркава, Марія Максимівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота магістра присвячена аналізу міжнародної політики Ватикану на сучасній світовій арені. Визначено сутність і специфіку Святого Престолу як унікального суб’єкта міжнародних відносин, розкрито основні принципи, інструменти та механізми його дипломатії. Проаналізовано еволюцію зовнішньополітичної діяльності Ватикану у XXI столітті, зокрема особливості дипломатії різних понтифікатів та її трансформацію під впливом глобальних криз. Розглянуто практичні напрями міжнародної діяльності Святого Престолу: дипломатичні, гуманітарні та медіаційні ініціативи, а також участь у врегулюванні сучасних конфліктів, включно з позицією щодо російсько-української війни. Визначено ключові виклики та перспективи розвитку міжнародної політики Ватикану, зокрема в контексті зміни Папи у 2025 році.

The master's thesis is devoted to an analysis of the international policy of the Vatican in the contemporary global arena. The study identifies the nature and specificity of the Holy See as a unique subject of international relations and outlines the fundamental principles, instruments, and mechanisms of its diplomacy. It examines the evolution of the Vatican’s foreign policy in the twenty-first century, with particular attention to the diplomatic approaches of different pontificates and their transformation under the influence of global crises. The research considers the practical dimensions of the Holy See’s international engagement, including diplomatic, humanitarian, and mediation initiatives, as well as its involvement in resolving modern conflicts, particularly its position regarding the Russian Ukrainian war. Key challenges and prospects for the development of the Vatican’s international policy are identified, especially in the context of the papal transition in 2025.
The International Policy of the Vatican in the Contemporary Global Arena
Керівник роботи: Файєр Олена Анатоліївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science::Peace and development research; Ватикан; Святий Престол; міжнародна політика; релігійна дипломатія; м’яка сила; миротворчість; глобальне врядування; дипломатія Святого Престолу; Vatican; Holy See; international policy; religious diplomacy; soft power; peacebuilding; global governance; diplomacy of the Holy See