Діяльність Харківської губернської надзвичайної комісії в 1920 р.: стереотипи і реальність - Труш, С. (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна; історичний факультет, 2011)
У статті досліджується питання діяльності Харківської губернської надзвичайної комісії у 1920 р. з точки зору її направленості, вмотивованості, методів та результатів. Показано, що принципових змін, порівняно з 1919 р., коли у Харкові провадився «червоний терор», не сталося, тоді як в історіографії всіляко підкреслювалася різниця. Виявлено, на матеріалах губчека і губернського революційного трибуналу, що Надзвичайна комісія продовжувала втілювати в життя карально- репресивну політику, виносячи смертні вироки в позасудовому порядку.
Труш Світлана – студентка історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Keywords: Харківська губернська надзвичайна комісія; губернський революційний трибунал; «червоний терор»; карально-репресивна політика; контрреволюція