О культе местночтимых святых в ранневизантийском Херсоне - Фомин, М.В. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2015)
Памятники херсонесского некрополя содержат информацию о возникновении христианской общины города. Среди таких памятников мартирий св. Василея, мемориальная церковь на «святых могилах», расписные раннехристианские склепы, памятник «св. мученицы Анастасии». Дополненные агиографическими источниками эти памятники свидетельствуют о сложностях распространения христианства. Системное исследование херсонесских кладбищ позволяет расширить наши знания о христианизации города. Пам'ятки херсонеського некрополя містять інформацію про виникнення християнської громади міста. Серед таких пам'яток - мартирій св. Васілея, меморіальна церква на «святих могилах», розписні ранньохристиянські склепи, надгробок «св. мучениці Анастасії». Доповнюючи агіографічні джерела, ці пам'ятки свідчать про труднощі, котрі супроводжували поширення християнства. Системне дослідження херсонеських кладовищ дозволяє розширити наші знання про християнізацію міста. The monuments of the necropolis of Chersonesos contain information about rising of the Christian community in the city. Among such monuments, the most remarkable are the martyrium St. Bazil, the memorial church on «the holy tombs», the Christian painted crypts, and a monument of «St. Martyr Anastasia». These monuments, together with the hagiographical sources, give evidence about the difficulties of the spreading of Christianity. Systematic research of the cemeteries of Chersonesos allows to expand our knowledge about the Christianization of the cities.
Keywords: мартирий; склеп; христианство; культ святых; некрополь; мартирій; склеп; християнство; культ святих; некрополь; Martyrios; crypt; Christianity; the cult of saints; the necropolis