Портрети Г. Квітки-Основ’яненка в контексті міфологізованої біографії - Борзенко, Олександр Іванович (Харкiв : Харкiвський нацiональний унiверситет iмені В. Н. Каразiна, 2012)
У статті на матеріалі прижиттєвих портретних зображень досліджується рецепція особистості відомого письменника Г. Квітки-Основ’яненка. Особливу увагу приділено встановленню кореляцій візуальних образів із культурним, біографічним та літературним контекстом. Осмислюється факт спрощення образу письменника та адаптації його до очікувань читацької аудиторії, почасти навіяних літературними творами автора.

In the article the reception of the known Ukrainian writer G. Kvitka-Osnovsanenko is explored. The special attention is spared to establishment of correlations of visual appearances with a biographic and literary context. The fact of adaptation of appearance of writer to expectations of readers is explored, partly formed under influencing of literary mask of author.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Квітка-Основ'яненко Григорій Федорович (1778-1843); література; автор; портрет; рецепція